NASA’nın DART uzay aracı 11 milyon km uzaklıktaki Dimorphos asteroidine çarpmayı başardı 

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’na (NASA) ait Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) adlı uzay aracı, dünyadan yaklaşık 11 milyon kilometre ötedeki asteroide planlandığı gibi başarılı bir çarpma gerçekleştirdi.

Çarpmanın amacı dünyanın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini denemek.

Bu amaçla 2021 yılının kasım ayında uzaya fırlatılan DART, dünya için tehdit oluşturmayan 11 milyon kilometre uzaklıktaki çift asteroidin Dimorphos isimli parçasına tam zamanında ve saatte 23 bin km gibi yüksek bir hızla çarptırıldı.

AP
Asteroide çarpma anı canlı yayınlandıAP

Çarpma anından itibaren DART aracının tüm sinyalleri de durdu.

Uzmanlar, bu görevle gök cisminin yörüngesinin değişip değişmediğini anlamak için birkaç aylık gibi bir sürenin gerektiğini belirtiliyor.

AP/AP
Çarpma, Dünya’ya 11 milyon km uzaklıkta gerçekleştiAP/AP

Gelecekteki potansiyel tehdit oluşturabilecek gök cisimlerini ölçümlemek ve önlemek için ilk defa gerçekleştirilen deneme amaçlı çarpışma, DART’ın üzerine yerleştirilen kamera ile Hubble, Webb ve Lucy teleskopları tarafından da kayda alınırken, çarpışmayı canlı takip edenler görüntüleri yaklaşık 45 saniye gecikmeli olarak seyredebildi.

DART’ı geliştiren Maryland’deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan yönetilen planlı çarpışma sonrası, NASA yetkilisinin canlı yayında, “Bu, insanlığın bir gök cisminin rotasını değiştirmek üzere yaptığı ilk girişimdi.” şeklindeki sevinç ifadeleri duyuldu.

Başarılı bu deneme sonucu bir uzay aracının, yörüngesini yer tabanlı teleskoplar kullanılarak ölçülebilecek şekilde değiştirmek için bilinçli olarak, hedeflenen bir asteroidle çarpıştırılabileceği kanıtlanmış oldu.

Haber Yazarı

Abdullah YILDIRIM

Üstünüze düşeni yaptıktan sonra oturup neler olacağını keyifle izleyin...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com