Samanyolu Galaksisi’ndeki dev karadeliğin ilk fotoğrafı çekildi
Dünya çapında sekiz senkronize radyo teleskopundan oluşan Event Horizon Teleskopu‘nu yöneten uluslararası konsorsiyum, Samanyolu’nun göbeğindeki süper kütleli kara deliğin renklendirilmiş görüntüsünü ilk defa paylaştı. Bu konsorsiyum bundan önce samanyolu yerine bir başka galaksi olan Messier 87 galaksinin merkezinde bulunan karadeliği gözlemlemeyi başarmıştı.
Samanyolu galaksinin merkezinden bulunan karadeliği gözlemlemek başka galaksilerin merkezindeki galaksileri gözlemekten, içinde bulunmamızın etkisiyle yaşanan ışık kirliliğinden dolayı çok daha zor olduğu için önce bir başka galaksi gözlenmişti.
Fotoğrafta kara deliğin içinde bulunduğu karanlık bir bölgeyi, ve onun çevresinde de yerçekimi gücüyle hareketlenmiş yüksek sıcaklıktaki gazların yaydığı halka şeklindeki ışığı görebiliyoruz. Gördüğümüz bu halkanın çapı yaklaşık 60 milyon kilometre.
Arizona Üniversitesi Astrofizik Profesörü Feryal Özel, dünyaya 27 bin ışık yılı uzaklıktaki kara deliği “galaksinin merkezindeki nazik dev” olarak nitelendirdi. Özel, Samanyolu kara deliğinin, Yay ve Akrep takımyıldızlarının sınırına yakın olan “Yay A” olarak adlandırıldığını ve güneşten 4 milyon kat büyük olduğunu belirtti.
Falckle, “Bu kara delik aslında çok yakınımızda, arka bahçemizde. Kara deliklerin nasıl oluştuğunu ve nasıl çalıştığını anlamak istiyorsanız bu fotoğraf çok faydalı olacak, tüm detayları gösteriyor” diyor.
Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi de dahil olmak üzere neredeyse tüm galaksilerin merkezinde, ışık ve maddenin kaçamadığı bu dev kara deliklerin bulunduğuna inanıyor.